Wielu dietetyków jest zdania, że im na talerzu jest więcej kolorów, tym danie jest zdrowsze. Rzeczywiście coś w tym jest, ponieważ od dawna mówi się o tym, że mimo wszystko nasza dieta musi być zbilansowana. Warto jest dostarczać do organizmu szereg różnego rodzaju składników, ponieważ w ten właśnie sposób dostarczamy do niego również witaminy.
Składnikiem bardzo wielu dań jest papryka. Pomimo tego, że wiele osób za nią nie przepada, to jednak stała się ona nieodzownym składnikiem wielu naszych dań. Dlatego wargo jest pomyśleć, co zyskujemy spożywając ją i jak właściwie może wpływać na nasz organizm. I tak przykładowo jeśli chodzi o czerwoną paprykę zawiera ona witaminę A. Natomiast jedząc żółta wprowadzamy do organizmy Luteinę, która wpływa na zdrowie naszych oczu. W przypadku zielonej papryki kwas foliowy. Spożywanie papryk w różnych kolorach jest w stanie dostarczyć naszemu organizmowi prawdziwą bombę witaminową. Dlatego jest wiele różnych dań w których papryki występują w różnych kolorach i warto jest je spożywać.